Expat Medical Szakorvosi Rendelő                                      

Dr. Timár Tibor általános orvos (medicus universalis)

felnőtt-fül-orr-gégész, gyermek-fül-orr-gégész, gyerekgyógyász

 

Ausztria, Olaszország, Németország, Belgium, Malaysia, Kanada, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság budapesti, Ausztrália bécsi nagykövetségének bizalmi orvosa.     

Rendelési idő   Cím, elérhetőség   ONLINE IDŐPONT            BLOG

expatmed@gmail.com      FŐOLDAL/HOME

Fülfájás Orrmandula Mandulaműtét Savós középfülgy Gennyes fülgy. Mandulatályog Tüszős mandula Hallójárat-gyull. Horkol a gyerek Gócbetegség 

                                          

Dr. Timár Tibor általános orvos (medicus universalis)

felnőtt-fül-orr-gégész, gyermek-fül-orr-gégész, gyerekgyógyász

Ausztria, Olaszország, Németország, Belgium, Malaysia, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság budapesti nagykövetségének bizalmi orvosa.     

Rendelési idő: egész nap rugalmasan, (sürgős esetben bármikor,) kizárólag előzetes megbeszélés alapján

Budapest, 1037, Mátyáshegyi út 43.. (Szépvölgyi út-, Pálvölgyi barlangnál)                            

Bejelentkezés:   06 30 9141477 ( lehetőleg reggel 9-kor)     ONLINE IDŐPONT                           BLOG

expatmed@gmail.com     ERRE KELL JÖNNI (Ne a GPS-t kövesse!)   FŐOLDAL/HOME

 

Kérdést kaptam:

Tisztelt Dr. Úr!

Véleményére lennék kíváncsi. 2 hónapos kislányommal tegnap voltunk kötelező AOE hallásvizsgálaton. Sajnos nem kaptunk eredményt mert állítólag tisztulnia kell a fülecskéinek. A nővér aki a vizsgálatot végezte annyit mondott, hogy "kidobja a gép". Azt én is láttam, hogy amikor kivette az érzékelőt akkor fehér kis golyócskák is jöttek ki a füléből. 1 hónap múlva kellene menni újra és ha akkor sem sikerül akkor küldenek minket szakorvoshoz. A papírjára mindkét fülére nullát írtak. Kérdeztem a nővért, hogy most akkor gond van-e annyit mondott, hogy ha az lenne akkor a gép kiírja. De ha nincs eredmény akkor a rosszat, hogy írja ki? Itthon próbálgattuk a kicsi hallásást a cuppogásra pislog, hirtelen zajokra felébred vagy megíjed, persze nem minden esetben, de az esetek többséségben igen. Ön szerint gond van vagy tényleg csak arról van szó, hogy televan a fülecskéje és nem tudják lemérni? Születése teljesen rendben ment, családban nincs hallássérült.
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel egy aggodó anyuka!
 

Kedves Kérdező!

A különböző szűrővizsgálatok nagy jelentőséggel bírnak egyes esetekben, máskor viszont sok kellemetlenség okozói is lehetnek. Különösen akkor, ha nincs idő (vagy kedv) elmagyarázni a vizsgált személynek vagy családjának, hogy miről is van szó.

Az OAE otoakusztikus emissziót jelent. Magyarul arról van szó, hogy a fülbe adott hangra válaszul a belsőfül egy másik hanggal válaszol, de persze csak akkor, ha a kintről jövő hang bejut, és a benti kijut. Ezt a kijövő hangot regisztrálja a készülék, és megállapítja, hogy a hang vezetése és a hangot érzékelő belsőfül működése hibátlan. A módszer nagyon látványos és hasznos, ha nem jön közbe valami. Márpedig a kisbabák  hallójáratában nagyon gyakran van valami, ami a hangvezetést zavarja. (Fülzsír, a magzatmáz maradéka.) Ilyenkor a módszer nem működik.

Nemrég egy konferencián beszélgettem egy kolléganővel, aki régóta nagyszámú újszülöttön végzi ezt a szűrést. Elmondása szerint az első vizsgálatnál kb. minden ötödik bébinél rossz az eredmény, végül pedig kb. minden ötszázadiknál derül ki, hogy tényleg gond van a hallásával.

Úgyhogy ne izguljanak!

Üdv.

 

TT.

Nagyon szépen köszönöm megnyugtató válaszát. Sajnálatos dolog, hogy kórházunkban ennyire nem foglalkoznak az emberekkel. 2 perc alatt elmesélhették volna és nyugodtan jöttünk volna haza, Ráadásul egy szoptató anyuka idegeskedése kihat kisbabájára is.
Tisztelettel Ágnes!

 

olvasói kommentár       

 

vissza a bloghoz