Expat Medical Szakorvosi Rendelő                                      

Dr. Timár Tibor általános orvos (medicus universalis)

felnőtt-fül-orr-gégész, gyermek-fül-orr-gégész, gyerekgyógyász

 

Ausztria, Olaszország, Németország, Belgium, Malaysia, Kanada, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság budapesti, Ausztrália bécsi nagykövetségének bizalmi orvosa.     

Rendelési idő   Cím, elérhetőség   ONLINE IDŐPONT            BLOG

expatmed@gmail.com      FŐOLDAL/HOME

Fülfájás Orrmandula Mandulaműtét Savós középfülgy Gennyes fülgy. Mandulatályog Tüszős mandula Hallójárat-gyull. Horkol a gyerek Gócbetegség 

                                          

Dr. Timár Tibor általános orvos (medicus universalis)

felnőtt-fül-orr-gégész, gyermek-fül-orr-gégész, gyerekgyógyász

Ausztria, Olaszország, Németország, Belgium, Malaysia, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság budapesti nagykövetségének bizalmi orvosa.     

Rendelési idő: egész nap rugalmasan, (sürgős esetben bármikor,) kizárólag előzetes megbeszélés alapján

Budapest, 1037, Mátyáshegyi út 43.. (Szépvölgyi út-, Pálvölgyi barlangnál)                            

Bejelentkezés:   06 30 9141477 ( lehetőleg reggel 9-kor)     ONLINE IDŐPONT                           BLOG

expatmed@gmail.com     ERRE KELL JÖNNI (Ne a GPS-t kövesse!)   FŐOLDAL/HOME

 

Kérdést kaptam Erdélyből:

Tisztelt  Doktor úr!

 

Sz(...) V. Katalin vagyok Erdélyből, Csíkszeredából. Az interneten, illetve nemrég a tévében is felfedezett szereplése, írásai alapján érzett jó benyomás, és persze nem utolsó sorban az erdélyi vonatkozású esetei kapcsán is bátorkodok tanácsot kérni Öntől a 3 éves fiúnk ügyében.

 

Egy éves korában a fiúnkról a fül-orr-gégészeti vizsgálaton kijelentette (és mutatta is a monitoron) az orvos, hogy akkora az orrmandulája, mint a három éveseknek lenni szokott, és ha akarjuk, jövő héten elvégzi rajta a rutinműtétet. Mi nagyon rettegtünk ettől, főleg az ismerősöktől hallott itteni műtéti procedúra miatt, mivel a gyermeket elviszik a szülő mellől, zsibbasztják, majd lekötve-lefogva végrehajtják a megtépázó manővereket rajta. Még túl kicsinek éreztük, hogy ennek kitegyük, féltem is attól, hogy hogy fog szopni utána, és utólag úgy éreztem, hogy nem volt kellő anamnézisben sem részünk egy ilyen horderejű beavatkozás előzményeként. Úgy határoztunk, hogy halasztjuk amíg lehet a dolgot, és megpróbálunk valami más alternatívát találni az orvoslásához. A probléma akkor a nyár közeledtével annyira megoldódott (lehetséges, hogy visszahúzódott annyira a gyulladás), hogy nem láttuk szükségesnek a műtétet. 

Az idén januártól viszont, egy nátha elhúzása óta, annyira akadályozott a gyermek légzése, hogy csak a száján tud lélegezni. Éjjel emiatt nagyon nyugtalanul alszik, forgolódik, természetesen horkol, időnként légzéskimaradásai is vannak egy pár másodpercre, vagy legalábbis nem egyenletes a légzése. Újabb szakorvosi vizsgálaton nem voltunk még, de gondolom, hogy az újra megnagyobbodott orrmandula van a háttérben. Fűlfájásra sohasem panaszkodott, nem volt ezidáig semmilyen füles problémával dolgunk, arcüreggyulladásró sem tudok (most informálódtam, hogy esetleg észre sem veszi ezt a szülő, úgy is elhúzhatja a gyermek). Ez a folyamatos szájon légzése nagyon aggasztó és tarthatatlnannak tűnik számunkra, addig viszont nem szeretnénk (ezt a fajta) műtétet, amíg minden egyebet nem próbáltunk meg.

Kérdésem az lenne a doktor úrtól, hogy milyen alternatívákat tudna esetleg ajánlani - így vizsgálat nélkül - a megnagyobbodott orrmandula kezelésére? Az Őn által említett infralámpás melegítő módszer hatásos lehetne-e ezügyben, ... .

 

Nagyon köszönöm a segítségét!

Tisztelettel,

Sz. V. Katalin

 

Kedves Katalin,

ez nem az orrmandula betegsége. Szerencse, hogy nem kérték a műtétet. Az a dolog (endoszkóp), amivel belenéznek az orrba, garatba, nagyon erősen nagyít, sokszor látható óriásinak tűnő orrmandula, amely a műtétnél aztán elenyészően kicsi.
Az állapot lényege mégiscsak az orr melléküregeinek a betegsége lehet, ezért hatásos az arcmelegítés.

Üdvözlettel

Timár Tibor
 


olvasói kommentár 

vissza a bloghoz