Expat Medical Szakorvosi Rendelő                                      

Dr. Timár Tibor általános orvos (medicus universalis)

felnőtt-fül-orr-gégész, gyermek-fül-orr-gégész, gyerekgyógyász

 

Ausztria, Olaszország, Németország, Belgium, Malaysia, Kanada, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság budapesti, Ausztrália bécsi nagykövetségének bizalmi orvosa.     

Rendelési idő   Cím, elérhetőség   ONLINE IDŐPONT            BLOG

expatmed@gmail.com      FŐOLDAL/HOME

Fülfájás Orrmandula Mandulaműtét Savós középfülgy Gennyes fülgy. Mandulatályog Tüszős mandula Hallójárat-gyull. Horkol a gyerek Gócbetegség 

 

Arról szeretném itt elmondani a véleményemet, hogy az egész világ úgy értelmezi a felsőlégúti betegségeket, hogy van valahol egy "letapadt", "lerakódott" váladék, és az lesz a gyógyulás útja, hogy ezt a váladékot onnan valahogy kicsaljuk. Ezen az elképzelésen alapszik a váladékoldók használata, de a féktelen orrporszívózás és az orröblítés, beleértve a pröccölést is. Ezzel szemben én úgy gondolom, hogy a gyulladásos folyamat lényege nem az, hogy valahol van egy bizonyos mennyiségű váladék. A gyulladás két összetevőből áll: a nyálkahártya duzzanata okozza a tünetek nagy részét, például az orr átjárhatóságának akadályát. A váladékkal viszont az a nagyobb baj, hogy a betegség elmúltáig újratermelődik, vagyis nem annak kellene lenni a fő célnak, hogy kicsaljunk még egy cseppet valahonnan, hanem hogy megállítsuk az újratermelődést. Erre a célra hasznos lehet allergia elleni szer, de csak akkor, ha allergia okozza a kóros állapotot. A felsőlégutak gyulladását tapasztalatom szerint csak melegítéssel lehet meggyógyítani, kiegészítve a duzzanatot csökkentő gyógyszerrel vagy orrcseppe/-sprayvel. Ritkán persze szükség lehet más gyógyszerekre is, pl. antibiotikum.